Mitä on sterlinghopea ja miten saa korun puhtaaksi

Kuuma kesä ja hikoilu aiheuttavat usein hopeakoruille harmillisen ilmiön. Ne voivat tummua. Hopean tummumisen aiheuttaa sen yhtyminen rikkiin. Kultasepänliikkeistä saa hopeankiillotusaineita ja puhdistusliinoja, joilla voi helposti pyyhkiä hopeakorun. Liuos on kuitenkin aika voimakas puhdistusaine. Esim. Kalevala Koru suosittelee käyttämään hopealle tarkoitettuja puhdistusliinoja. Jos liina ei tehoa, voi hopeakorun (ei helmiä, kiviä tms.) upottaa hetkeksi puhdistusliuokseen. Päivittäistavarakaupoista saa Silver Quick –nimistä hopeankiillotusliuosta (n. 5 €). Liotuksen jälkeen koru kannattaa huuhdella huolellisesti vedellä ja kuivata. Liuos ei saa osua esim. terästiskipöydälle, niinpä kannattaa laittaa esim. sanomalehti purkin alle, koska aine voi syövyttää muita metalleja ja jättää jälkiä, jos liuosta jää jonnekin. Purkin kyljessä on tarkemmat ohjeet.

Jotkut hopeakorut ovat rodinoituja. Rodinointi tarkoittaa sitä, että korun pinta on päällystetty ohuella kerroksella rodiumia. Rodinoitu koru ei tummu. Se kuitenkin ajan myötä kuluu pois ja sen jälkeen sitä on hyvin vaikea puhdistaa. Ideakoruissa ei ole rodinointia tai lakkausta.

Hopea on yksi maailman käytetyimmistä metalleista. Jotta metallia voi kutsua aidoksi hopeaksi, materiaalin tulee sisältää vähintään 92,5% hopeaa. Kuparia käytetään usein hopean vahvistamiseen, sillä puhdas hopea on liian pehmeää korujen valmistukseen. Tätä hopean ja kuparin seosta kutsutaan nimellä STERLING SILVER 925 tai steringhopea. Tuo luku tarkoittaa sitä, että seoksessa on 92,5 % hopeaa. Jalometallien leimaaminen on lain mukaan pakollista, kun esine painaa yli 10 g. Meitä valvoo Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Jos myy jalometallituotteita Suomessa, pakolliset leimat ovat pitoisuuden ilmaiseva pitoisuusleima, Tukesiin rekisteröity nimileima tai vaihtoehtoisesti nimileiman sijaan tarkastusleima tai CCM-leimasarja. Ideakoru käyttää noita kahta ensimmäistä. Sen lisäksi käytämme vapaaehtoista vuosileimaa, joka ostetaan ja vaihdetaan joka vuosi.

Ideakorun kullatut korut ovat 925-sterlinghopeaa, joiden päällä on aito kultaus. Kultaus kuitenkin kuluu käytössä ajan myötä pois, mutta alta ei paljastu mitään sen ihmeempää kuin 925-sterlinghopea.