M I T Ä – Ideakoru täytti 15 – Miten kaikki alkoi?

Ideakoru on päässyt murrosikään ja täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Oikeastaan se on koruyritykselle pitkä aika. Monta kollegaa on aloittanut ja myös lopettanut tässä välissä. Olen kiitollinen asiakkailleni.
No miten kaikki alkoi? Naapurikunnissa ja kaupungeissa oli oma nimikkokorunsa, Harjavallasta sellainen puuttui. Täältä ei ole löydetty kivikautisia hirvenpäitä tai pronssikautisia koruja, joista olisi voinut ammentaa ja ideoida korun. Asutusta on ollut kivikaudelta lähtien ja hautaröykkiöitä on kymmenittäin, mutta se ihmeellinen löytö puuttui.
Mietin silloin, mikä minua oli sykähdyttänyt tänne muuttaessani? Sitä ei ollut vaikeaa keksiä, se oli yksi lause! Emil Cedercreutzin museossa hänen kotinsa ovessa oli tuo lause! Se oli ollut siinä jo melkein sata vuotta ja puhutteli edelleen ohikulkijoita. Memento vivere – muista elää! Emilin mottona oli tuo Goethen lause.
Saisiko lauseesta korun? Korusarja syntyi ja jokaiseen koruun oli hakattu tämä upea lause. Edelleen alkuperäinen korusarja on olemassa ja koruille on kysyntää. Sarjaan kuuluu rannekoru, korvakorut, riipus ja solmioneula. Kaikki ovat leimattua 925-sterlinghopeaa.
Muistan aina kertoa tuon tarinan, kun pääsen juttelemaan koruistani. Myös mukana tulevaan korurasiaan sujautan lappusen, jossa on kerrottu lauseesta ja sen tarinasta. Erikoinen sattuma oli joitakin vuosia sitten käydessäni Leipzigissa koruineni messuilla. Menin vanhaan kellariravintolaan viimeisenä iltana. En tiennyt, että se oli Goethen opiskeluaikojen kantapaikka 1700-luvulla. Ehkä hän siellä oli jo miettinyt tuota lausetta.
Satoja muitakin lauseita, tuhansia sanoja ja merkkejä on näiden 15 vuoden aikana hakattu hopeaan, mutta edelleen tuo samainen lause – memento vivere – puhuttelee ja on ajankohtainen. Muista elää juuri nyt tässä.
Loppuvuodesta varmaan juhlistan tätä vuotta, pysykää siis kuulolla.